Soorten anamorfosen

Soorten anamorfosen:

Er bestaat een grote verscheidenheid aan anamorfosen, we kunnen ze gaan opdelen in enkele soorten. Elke soort wordt gemaakt op een andere manier en vraagt een eigen wijze van kijken om de afbeelding te kunnen zien.

Het eerste grote onderscheid is het al dan niet gebruik maken van optische hulpmiddelen, namelijk een spiegel. Vervolgens is ook de vorm van de spiegel of de vorm van het object een criterium.

Hier zijn enkele soorten anamorfosen.

 • Zonder spiegel
  Deze anamorfosen zijn eenvoudig te zien, door de afbeelding vanuit een bepaalde positie te bekijken kunnen we het gewenste resultaat bekomen.

  • Perspectief
   Vanuit de juiste hoek en op voldoende afstand wordt het originele beeld weergegeven.
  • Piramide
   Samenstelling van enkele perspectief-anamorfosen waarbij je het beeld verkrijgt door loodrecht in de piramide of loodrecht van boven op de piramide te kijken.

  • Kegel
   Anamorfose gelijkaardig aan die van de piramide maar met een kegel in de plaats. Ook hier is de mogelijkheid om binnen in te kijken, of van boven.

 • Met spiegel
  De tweede grote soort anamorfosen is de groep die gebruik maakt van optische hulpmiddelen, spiegels in verschillende maten en vormen. Wanneer je de spiegel op de correcte plaats zet op het fraaie kunstwerk, kan je op het spiegeloppervlak de originele afbeelding terugvinden. Sommige kunstenaars gaan zover dat zowel de anamorfose als de reflectie een betekenisvolle afbeelding weergeven.

  • Cilindrische spiegel
   Je plaatst de cilinder in het centrum van de afbeelding (of op de aangegeven plaats), vervolgens kan je het beeld zien op de mantel.
  • Kegelvormige spiegel
   Deze anamorfose komen meestal voor in schijfvorm waarbij we de kegelvormige spiegel meestal centraal plaatsen. Wanneer we nu een beeld willen verkrijgen moeten we loodrecht boven op de kegel kijken.
Uitleg over deze soorten krijg je tijdens de volgende stappen.