Wat zijn anamorfosen?

iDevice-pictogram Definitie

Anamorfose:

Een anamorfose is een afbeelding die op het eerste zicht vervormd lijkt.
Wanneer ze bekeken wordt vanuit een speciale hoek, of met behulp van een speciaal gevormde spiegel, komt de originele figuur tevoorschijn.

De betekenis van het woord anamorfose is: "terug in beeld brengen". Het woord stamt van het Griekse 'ana' (terug) en 'morfein' (vormen).


De geschiedenis van de anamorfose gaat minstens terug tot de Renaissance. Schilders experimenteerden met schilderen terwijl ze in conische of cilindrische spiegels keken. Het resultaat was dan totaal onherkenbaar op het doek. Je moest terug een spiegel van de juiste vorm gebruiken, waarin je het schilderij zag zoals het bedoeld was. Kunstenaars zoals Istvan Orosz gaan nog een stap verder: zowel de gewone als de vervormde afbeelding stellen iets voor.

Anamorfosen werden gemaakt met het gebruik van rasters. Dit raster kreeg zijn vorm na bepalen van invalshoek en de gewenste afstand of door gebruik van een spiegel. Het realiseren was een zeer tijdrovende activiteit.

 

Landschap op de omslag van het boek
(Istvan Orosz) Landschap op de omslag van het boek "Het Geheimzinnige Eiland" van Jules Verne. Als je een cilindrische spiegel op de zon plaatst, krijg je een afbeelding van Verne te zien.